Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Poszt-Covid

2021. május 19. - Erőnyerő

      "Majd megtanuljátok, hogy a tetteiteknek következményei vannak!" Ez  volt a jelmondata annak idején az egyik amerikai pankrátorcsapatnak, ezzel jelezve előre ellenfeleiknek a baljós jövőt. Ezt nálunk is sok embernek ajánlatos lett volna megfogadni a pankrációtól függetlenül is.

       Lassan lecseng a Covid-járvány aktuális hulláma, de itt nincs vége a dolognak. Megnyílnak a kórházakban a poszt-Covid osztályok, ahol a visszamaradt szövődményeket kell kezelni. És most nagyon látszik, hogy valami tudatilag nincs rendben nálunk, hiába megy az egészséges életmódra buzdító kampány sok éve, emelik az egészségtelen ételek-italok, a dohánytermékek árát, nincs foganatja. Tele van az osztály bálnákkal. Bocsánat, nem lehet szebben ezt megfogalmazni, 120-140 kg az alap. Most nehogy elkezdje valaki, hogy igen, mert a Hashimoto-kór, meg az inzulin-rezisztencia, mert amit nem eszünk meg, az nem hízlal, ez ilyen egyszerű. Lehet ragozni a dolgokat, de a tény az, hogy napi 5x a saját ököl méretének megfelelő mennyiséget kell elfogyasztani, akkor belefér a süti és a kóla is. Az idő múlásával ebben a mennyiségben egyre nagyobb hányadnak kell "egészségesnek" lennie, több rosttal csökkenteni a kalóriát, növelni a zöldség és gyümölcs, valamint a tiszta fehérje arányát, akkor elkerülhető az elhájasodás.

        Sokan gondolják:" Az az enyém, amit megeszek, mi közük van hozzá, a saját testemmel azt csinálok, amit akarok, fizetem a TB-t," s a többi  elmés kifogás. Hát, ez addig igaz, amíg a saját testeddel tényleg tudsz azt csinálni, amit akarsz, és nem 3 nővérkének kell vért izzadva megmozdítani, hogy be tudjanak pelenkázni... És 1 hét az intenzíven elviszi kb 10 éves TB-befizetésedet, szóval a pénz sem egál. Sőt, nem is kell az intenzív, a COVID alapterápiája is nagyon drága szereket tartalmazott, és az utókezelésben alkalmazandó véralvadásgátlók, belégzőpumpák sem alapárasak. Nem szokás ennek a dolognak a pénzügyi vetületét boncolgatni, de hát attól még van neki. De nem ez az a vágány, amin el akartam indulni, az egészségtudatos életmódra való ismételt felhívás a cél. Ezt nem lehet elégszer elmondani, de talán segít a bevésődésben ez a mostani helyzet.

        Már az is eredmény, ha legalább bevillan a következmény eshetősége annak a fiatalnak, aki a monitor előtt ülve éppen felbontaná az energiaitalát, vagy lenyomná a dohánybolt ajtajának kilincsét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr4516565434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása