Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Szörfölünk...

2021. október 27. - Erőnyerő

         Itt a negyedik hullám! Ez egy szörföst örömmel töltene el, számunkra azonban kevésbé pozitív az üzenete. Nem egyszerű a helyzet így sem, hogy azért már sokan oltottak vagyunk. Az egészségügyben mindenki. Ennek ellenére egyik szerencsétlen kollégánk már harmadszor esett bele a COVID-ba, és a három oltás ellenére is súlyos tünetei vannak. Mielőtt az oltásellenesek elégedett " Na ugye!" felkiáltásban törnek ki, hozzá kell tennem, hogy kb. 150 kiló, ebből kifolyólag mozgáskorlátozott, hipertóniás, cukorbeteg ,aktív lábszárfekélyekkel. Nincs az a vakcina, amely ilyen körülmények között tehetne bármit is. Mint ahogy ez látszik is.

         Mert mit tud tenni egy oltóanyag? Felkészíti, élesíti az immunrendszert. Beindítja egy csomó immunanyag és immunsejt előállítását, amihez extra fehérjére van szüksége, ehhez pedig a tudatosan, emellett helyesen összeállított táplálékból juthat hozzá. Sajnos, jelenleg a tudatosság nem garanciája a helyességnek, némelyik divatdiéta fókuszál ugyan a fehérjékre, de az ugyanúgy szükséges szénhidrátokat szinte teljesen kizárja, így a bevitt fehérje az energiaszükséglet fedezésére használódik fel, nem lesznek belőle immunológiailag aktív anyagok. / Ráadásul az aktív fekély folyamatos fehérjevesztést okoz az exsudatum képződése miatt.                  ( Nedvedzik.)/

         Mindezekből tehát több dolog következik. Először is: nagyon fontos az oltások felvétele, de a védettség kialakulásához személyesen is hozzá kell járulnunk tudatos és helyes életvitellel, amibe beletartozik a táplálkozás, pihenés biztosítása a szervezetünk számára, és a testmozgás optimális szintjének és formájának a megtalálása, mert a túlzásba vitt edzés épp a visszájára fordítja a helyzetet, a kiuzsorázott szervezet órákon át immunvédelem nélkül marad.

       Másodszor, de ugyanezzel a súllyal esik latba a mentális egészségünk fenntartása, megőrzése, a stresszkezelés megtanulása és alkalmazása, a lelki feltöltődés folyamatos biztosítása. Nagyon fontos: " No para!"  A félelem gyakorlatilag nullára redukálja több órára az immunrendszer működését. Ne tegyük ki magunkat felesleges kockázatnak.

       Harmadszor, de szintén nem kisebb jelentőséggel bír az egészségvédelem. Mondhatják sokan, hogy már a könyökükön jön ki ez a sok figyelmeztetés ebben a témában. De egészséget bizony csak egyszer kaphatunk, onnantól kezdve nekünk kell azt védeni, megóvni, mert nagyon sokat tud már segíteni az orvostudomány, de        " RESET" gomb még nincs. Lehet javítgatni, tákolgatni, de azért az már nem lesz olyan, mint új korában. A tudatos élettel magunknak  teszünk egy nagy szívességet, mert nem  az életünk hossza, hanem a minősége számít igazán. Az elhanyagolt, beteg test pedig a jóllét ( well beeing ) esélyét nagyban csökkenti.

            Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, ne csak most, hanem folyamatosan, a tudatos élet részeként!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr4016736976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása