Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Tudatos bőrápolás

2019. november 22. - Erőnyerő

    Érzékeny és látványos problémakör,és ez sem nélkülözi az energiabefektetést az embertől. Van, aki a könnyebb-és drágább- utat választja, mások energiáját fekteti be. De ennek mindig megvan a hátulütője.

    Mire is gondolok? Ha az ember 50 fölött a tükörbe néz, mást lát, mint 10-20-30 évvel korábban, és ez pontosan így van jól. A mindennapi gondjaink, a fizikai igénybevétel nyomokat hagyott rajtunk, és ezt tudomásul kell vennünk.Azért nem kell okvetlenül lepukkantnak is lennie annak, aki már a B oldalt forgatja, legyünk ápoltak, gondozzuk a testünket továbbra is, hiszen ez az egészségmegőrzés része. Igen, vannak gyors és látványos módszerek, feltöltögetés,lézer,botox, de ezektől éppen a karakterét veszíti el az arc, amitől pont a gazdájához illett, és nem egy lárvához. De ez mindenkinek a saját választása kell, hogy legyen.

   Én most maradok a hagyományos módnál. A bőrünknek is vannak védelmi rendszerei, egyrészt saját mikrobaflóra, másrészt zsír - és savköpeny. Ezek megóvása kulcsfontosságú. A tisztálkodás lényeges, de nem kell minden nap szappanhab-felhőben úszva gyötörni a bőrünket. A napi tisztálkodásnak bőven elég egy gyors, langyos zuhany, amikor is a megfelelő tisztálkodószerekkel elég csak a frekventált területeket ( kézfej, lábfej, hónalj, genitáliák ) tisztítani, a bőrnek  elég a víz. Van már tusfürdő, amely igyekszik a legkevesebb kárt tenni a bőrben, probiotikus baktériumokat, tejsavat és bőrrokon, könnyen beszívódó olajokat tartalmaz. Akinek nagyon érzékeny a bőre, ezt érdemes használni. A fentiekből talán már látszik is, hogy a reklámokban gyakran látott ilyen-olyan szuperhidratáló krémek csak félig felelnek meg a bőr igényeinek, hiszen a zsírpótlás ugyanilyen fontos. A száraz bőr a gombás fertőzéseknek sem tud ellenállni, nagyon fontos a lábfejek megfelelő karbantartása!!

   A hidratálás természetesen belülről is szükséges, de nem kell semmiféle erőszakot elkövetni magunkon. Annyit kell innunk, amennyi jólesik. A napi 3 liter egyébként egy 60-as évekből származó közlemény téves értelmezéséből került a köztudatba, és azóta is makacsul tartja magát. Holott egyrészt a szervezetünk a szilárd táplálékból is von ki vizet, másrészt ha az éhség esetében hallgatunk a testünk jelzésére, akkor ennek így kell működnie a szomjúság esetében is. És a harmadik szempont az ökológiai lábnyom: emberünk megissza a kis 3 liter vizét a PET-palackjából, majd a keletkező anyagcsereterméket leöblíti még vagy 150 liter vízzel... Mielőtt bárki sikoltozni kezdene a méregtelenítés miatt, az ember napi - vesén keresztül ürítendő -anyagcseretermékeinek  eltávolításához 0,5 liter vizelet kell ( orvosi szakvélemény ), ahhoz pedig felesleges ennyi vizet pluszban bevinni.

   Ha már megoldottuk a hidratálást, zsírpótlást, flórafenntartást, még mindig marad egy fontos tényező: a rugalmasság. A bőrünk kollagén-, elasztin- és hialuronsav-tartalma biztosítja ezt. Folyamatosan termelődnek a szöveteinkben, a kor előrehaladtával sajnos egyre kisebb mértékben. De a fokozott igénybevétel, a mechanikai terhelés, a sérülés felturbózza ezeket a folyamatokat. Ezen alapulnak a lézeres eljárások. Jó hír, hogy nem csak a bonyolult technikára reagál a bőrünk: a kezünkkel, vagy segédeszközzel végzett masszázs (némi csipkedés, paskolás) csodákat tesz! Mindenki számára elérhető tehát, hisz a kezünk mindig kéznél van!

És ne feledkezzünk meg a legalább 6 órányi pihentető alvásról sem, mert eközben tudnak termelődni ezek a fiatalító anyagok. Remélem, lesz köztetek, aki kedvet kap, és belevág a hatékony bőrápolásba. Biztosan megtérül a befektetett energia! Sok sikert!  :)

  

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr8015319524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása