Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Mellékhatások nélkül

2019. november 16. - Erőnyerő

" Ó, ezt szedje bátran, ez csak gyógynövény, semmi mellékhatása nincs! " Hányszor hallottam elképedve ezt a mondatot még kollégák szájából is az évek során!  Ez a gondolat elfogadható az utca emberétől, de egy szakmabelitől semmiképp.

  Gyógyszerkincsünk kb. 70 %-a ered a növények világából. Sok molekulát egyszerűen lemásoltunk és mesterségesen előállítjuk őket, másokat pedig némi kis csavarral úgy " fejlesztettek" a gyógyszervegyészek, hogy alkalmas legyen nyűgjeink-nyavalyáink kezelésére, míg egy harmadik csoport inspirálta a kutatókat arra, milyen irányban kell keresniük a hatékony vegyületeket. Szóval a gyógynövényeket alulbecsülni nem okos dolog.

  Mint ahogy túlbecsülni sem. Mindig vannak ügyeletes sztárok a növények között is, amelyek mindenre jók, hiszen ugye a kínaiak már évezredek óta használják. Ez önmagában nem lehet etalon, hiszen használják ők a porított rinocérosztülköt és tigrisfogat, a szárított kutyapéniszt is, de ennek az állatvilág megcsonkításán kívül semmilyen hatása nem igazolódott, azt pedig egyértelműen negatív hatásként könyvelhetjük el. Sajnos a hiperaktív üzleti szellemmel,de igen gyenge erkölcsi érzékkel élő embertársaink megragadják a lehetőséget, hogy a reménykedő betegektől arcátlanul magas árakat sarcoljanak ki enyhén szólva kétes kimenetelű kúrákért. És ami nagyobb baj, hogy sokan emiatt későn fordulnak orvoshoz, amikor már tényleg "megáll a tudomány."

  Merthogy ez a különbség: a tudomány beismeri, hogy vannak határai, a kuruzslás semmiképp. Az mindig mindent megold. Ha mégsem, akkor a beteg a hibás, mert nem volt eléggé ráhangolódva az éppen trendi gyógynövényre.

  Hogy ne csak általánosságban beszéljek, néhány példával mutatom be, mire figyeljünk mi magunk, vagy idős szüleink, rokonaink.

  Stresszes világunkban népszerűvé váltak az orbáncfű tartalmú készítmények a feszültség oldására, a hangulat javítására. Sokan nyúlnak inkább ezekhez, minthogy " dilibogyókat", pl. antidepresszánsokat szedjenek. Őket sajnos ki kell ábrándítanom: az orbáncfű hatásmechanizmusa és hatáserőssége is megegyezik az SSRI-típusú gyógyszerekével ( paroxetin, citaloprám), tehát legalább 2 hétig folyamatosan szedni kell a hatás megjelenéséhez, alkalomszerűen 1-1 szem bekapkodása semmit nem ér. Ráadásul - mellékhatásként ! - fényérzékennyé teszi a bőrt, és aktivál egy lebontó enzimcsoportot, amitől viszont egy csomó tényleg fontos gyógyszer ( vérnyomáscsökkentők, szívritmusszabályzók,véralvadásgátlók) hatása csökken. És ezt " csak úgy", ellenőrzés nélkül szedhetik a gyógyszerektől ódzkodók. Mert ez csak gyógynövény...

Nem ez az egyetlen, hosszú még a sor, csak felsorolásként: fokhagyma, gingko biloba, gyömbér, ginzeng - ezek tipikus mellékhatása, hogy alvadásgátlóval együtt alkalmazva fokozódik a vérzésveszély.

Végezetül egy "nagyágyú": kínai császári -tehát prémium kategóriás, nagy bajokra való- gyógynövény, a Ma Huang.Tényleg sokoldalú: efedrint tartalmaz, amely rokona az amfetaminnak és a kokainnak, szimpatikus-idegrendszer- izgató hatású. Így aztán érdemes vele csínján bánni, bár a baj már kevésbé érződik nagynak, ha beszedjük. Ez lehet, hogy egy épp megfelelő mellékhatás!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr8615308378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása