Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Immunerősítés

2019. október 17. - Erőnyerő

Az immunrendszer szervezetünk kulcsfontosságú része, megfelelő működése alapvető életminőségünk szempontjából. Mind a túl-, mind az alulműködés az életet veszélyeztető állapot.

A túlzott működés eredményeképp jönnek létre az allergiás és az autoimmun megbetegedések. Ezen esetekben az immunrendszer működésének egyensúlyát kell megteremteni. Erre használhatunk egy speciális gyógynövénycsoportot, az ún. adaptogéneket, melyek, mint a nevük is mutatja, a szervezet alkalmazkodó képességét javítják. Képesek optimalizálni a szervek, szervrendszerek működését, a jól működő szerveket nem befolyásolják jelentősen. Növelik a szellemi és a fizikai teljesítményt.

Legismertebb képviselőik: szibériai ginszeng
rózsagyökér (varjúháj)
csüdfű

A túlműködés témaköréről röviden ennyit, hiszen elsősorban az immunerősítéssel foglalkozunk ez alkalommal.

Többféle étrendkiegészítő-csoport is elérhető ezzel a céllal. Tekintsük át röviden ezeket.

Vitaminok: Mindenki számára ismert a C-vitamin védőhatása a fertőzésekkel szemben, de ugyanígy immunerősítő hatású a B-, D-, E- és U- vitamin.

Ásványi anyagok: Szelén, cink, vas és réz kiemelkedő szereppel bír.

Gyógynövények: Szinte mindenki ismeri a bíbor kasvirág immunmoduláns hatását, de fontos megjegyezni, hogy csak kúraszerű alkalmazása javasolt. Több gyógy-és fűszernövény is használható még ilyen célra, a legtöbbnek magas a C-vitamin-tartalma (csipkebogyó, acerola, licsi), vagy keringésfokozó hatása van (gyömbér, szegfűszeg). Természetesen az adaptogének serkentik a gyengén működő immunrendszert, tehát itt is szóba jönnek.

Antioxidánsok: a legtöbbjük színes növényi festékanyagok alkotórésze (bioflavonoidok), de a talaj kimerülése miatt már táplálkozás útján szinte lehetetlen fedezni a szükségletünket. Nem csak az immunrendszerünket, hanem minden sejtünket védik. Vannak olyan vitaminok (C, E), melyek hatásának lényeges eleme az antioxidáns sajátság is.

Fehérjék: Speciális fehérjék, az immunglobulinok csoportját alkotják. Az előtej (colostrum) tartalmaz sokat belőle, hiszen az anyatej védi meg az utódot a saját immunrendszerének kifejlődése előtt. Sajnos emberi eredetű készítmény étrendkiegészítőként nem áll rendelkezésre, az idegen fehérje arra hajlamos egyénekben allergiát okozhat, így - bár nagyon hatékonyak - alkalmazásuk fokozott elővigyázatosságot igényel.

Mikroflóra: Nagyon fontos megemlékezni a szervezetünket védelmező baktériumflóráról, melynek egy része, a bélflóra fokozott figyelemben részesül. Néha szóba kerül még esetleg a hüvely normál flórája is, de a bőr és a száj hasznos baktériumairól szinte senki nem vesz tudomást, pedig ezek ugyanolyan hasznos lények számunkra. A probiotikus készítmények száma nagy, a választék széles,minden készítménynek van valami eltérő sajátsága a másikkal szemben, nem okvetlenül a reklám alapján érdemes választani. Nagyobb esélye van azoknak a készítményeknek, melyek prebiotikumot is tartalmaznak.

Prebiotikum: a bélbaktériumok tápanyagaként szolgáló különleges rostanyagok, energiát nem szolgáltató összetett szénhidrátok.
Legfontosabb képviselők: Inulin
Almapektin
ß-glükán

Immunrendszerünk mellett az emésztőrendszerre és a vércukorszint-szabályozásra is hatással vannak.

Végezetül: egyáltalán nem mindegy, milyen készítményt választunk, hiszen a felszívódás nem egyforma a különböző kategóriájú termékeknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr1415227600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása