Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Rojálflös

2021. március 26. - Erőnyerő

        Bocsánat, ha valaki pókerismertetést várt, ez most nem arról szól, bár a helyzet az tényleg egy nagy játszma. Nem csillapodik a CoVID-19 járvány, és a körülötte kibontakozott zűrös kapálózás sem. Mindenki igyekszik ebből is kihozni, amit lehet- a politikustól a védőfelszerelést gyártókon át a webáruházakig. Ne álszenteskedjünk, ez az igazság. De semmi baj, megoldjuk ezt is, azért olyan fejlett az emberiség agyilag, ezen a problémán is felül fog kerekedni.

         Hát itt van a baj: már megint legyőzzük a természetben számunkra kevésbé kellemes történéseket. Félreértés ne essék, nem vagyok bolond, se mazochista, nyilván nem  hagyhatunk szenvedni élőlényeket szándékosan. Pedig egyébként ezt tesszük. Nagyon kevés embernek jut eszébe akárcsak napi egyszer is az a rengeteg állat- és növényfaj, ami már az emberiség keze által pusztult el amiatt, hogy nekünk kényelmesebb legyen az életünk. És ne jöjjön senki az elektromos autókkal, pillanatnyilag nem kisebb az ökológiai lenyomatuk egy jól beállított dízelnél. Attól még, hogy direktben nem látszik a fekete füst, azért ott van.

        Persze, vannak tudósok, akik figyelmeztetnek a felmelegedésre, a túlnépesedésre, a termőföldek kiszipolyozására, a pazarlásra, de ugyan kit érdekel ez?  Vagyunk valahányan, akik NG-t ( "sárga keretes") olvasunk vagy nézünk, de minket amúgy is érdekel ez a téma, próbálunk tenni ezügyben, de ez a jóval kisebb szegmens.

        Csak hát bármilyen menőnek is hiszi magát az emberiség, egy idő múlva mindig kiderül, hogy megint megbabrált valamit, és nem mérte fel a következményeket. A jelenlegi helyzet, a pusztuló, szennyezett, szűkülő élőhelyek a többi lény számára, a rossz levegő, a kiszáradó földterületek mind emiatt alakultak ki.

         A természet pedig védekezni próbál a túlzottan elszaporodott- és elbizakodott- lény ellen : járvány alakul ki. Akkor jövünk mi: kifejlesztjük a vakcináinkat, és megnyugszunk, hogy már csak gyorsan használnunk kell őket, és nyertünk. Tisztára, mint a pókerjátszma a filmekben: az egyik játékos széles mosollyal kiteríti a flössét ( straight flush, a második legerősebb sor) , és elégedetten hátradől. Csak egyet felejtett el: mi van, ha a másiknál viszont rojálflös ( royal flush, a legerősebb lapsor) van?

          Pontosan ez a helyzetünk: a rojálflös nem nálunk van, az emberiség nem csúcsa, hanem a része a természetnek, és így is kellene élnie: nem legyűrni a többi résztvevőt, hanem együttműködni velük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr1016479974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása