Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Kitartás,betartás, összetartás

2020. április 02. - Erőnyerő

     Kulcsfogalmak lesznek az elkövetkező időszakban. Picit boncolgassuk őket...

Kitartás.

A legkevésbé szorul magyarázatra. Mindenkinek nehézségeket, kényelmetlenséget, a komfortzónából való kimozdulást " utalt ki" a koronavírus. Illetve a terjedése elleni védekezés. Ez egy olyan helyzet, amit nem lehet áldozat nélkül megúszni. Vagy gazdasági eredményeket, anyagi biztonságot áldozunk, ekkor leáll a termelés, csendesek az utcák, csak a legszükségesebb szolgáltatók üzemelnek. A mi hazánk is ezt az utat választotta, így most a családtagok nagy része egymásra hangolódhat, ennek a folyamatnak minden nehézségével együtt. Vagy áldozhatunk emberéleteket is, ezt az utat skandináv államok járják, nem áll meg az élet, minimálisak a megszorítások, teljes mellszélességgel állnak a koronavírus elébe. Az élet majd eldönti, milyen eredménye lesz ennek az eljárásnak. Mivel biztos védekezés jelenleg nincs, mindenki a saját erőnlétére, fizikális és mentális erejére számíthat, és ők bíznak magukban. Nyilván van is rá alapjuk. Nálunk sajnos a lakosság egészségi állapota nem ilyen rózsás, így marad a nehézségek elviselése, amihez a kitartás kell.

Betartás.

Alapvető jelentése most nagyon időszerű: tartsuk be a rendelkezéseket, szabályokat, még ha ez kevésbé ínyünkre való is, mert ezzel védjük magunkat, és közösségünk- család, munkahelyi kollektíva, társadalom- tagjait. Minden változás nehéz, óhatatlanul problémákkal jár, de a magasabb szempont felülírja az egyéni érdeket, ezt mindnyájunknak be kell látni.

A szlengben is van ennek a szónak egy jelentése: a másik akadályozása. Erre is számos példa adódott az elmúlt időszakban, a legkirívóbb a bespájzolás, amikor WC-papírtól kezdve liszten át cukorig, konzervig minden eltűnt a boltokból, mire a munkából a dolgozó hazafelé menet vásárolhatott volna. Pedig ezerszer elmondták, hogy az alapvető szükségletek kielégítésére folyamatosan lehetőség lesz. Ennek ellenére párszázezer ember alaposan betartott a többinek az "előrelátó" készletfeltöltéssel. Szerencsére úgy tűnik, lecsengett ez a dolog.

Összetartás.

Ennek is nagy lenne most a jelentősége, hisz egymás segítségére szorulunk, és a lelkierőt is növeli, ha egy csoport tagjaként állunk a nehézségek elé, nem egyedül cibál bennünket az élet vihara. Szóval, most félre kéne tenni az értelmetlen politikai csatározásokat, oktalan vádaskodásokat, és egy irányba kéne tartani. Szerencsére a legtöbben ezt látják, érzik, így több lélekemelő eseményünk is van, pl. a menetrendszerű esti taps a szolgáltatásokat végző honfitársakért ( egészségügy, élelmezés, szállítás, stb.), vagy az egyes cégek kedves felajánlásai (süti, üdítő, kávé, ebéd, stb.) ugyanezen emberek számára.

Úgyhogy mindenki nyugodt lehet, helyes irányba tartunk, és ha ezt a három fogalmat jól értelmezzük, kilábalunk minden bajból.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr9715583780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása