Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Táplálkozással az egészségért

2020. február 13. - Erőnyerő

      Az ember mindenevő. Ez alapvetően kedvező dolog, nem véletlen, hogy az emberiség meghódította a bolygót, hisz opportunista élőlényként mindenütt talált magának megfelelő táplálékot. A  hangsúly a megfelelőn van: betöltötte a táplálék a szerepét, vagyis energiával szolgált, valamint forrása volt a test építőköveinek, illetve a működéséhez kellő ásványoknak, nyomelemeknek. Aztán itt is minden megváltozott. A kezdeti nehézségek után, amikor is az ember étkezése az állatokéhoz hasonlóan  nem volt mindig biztosított, eljött az az idő,amikor már megtermelte magának az ételei alapanyagát. Körülbelül itt kezdtek el rosszra fordulni a dolgok.

    Már sokkal könnyebb volt előteremteni az élelmet, sőt, előfordult, hogy felesleg is adódott. Így következett be, hogy az étkezés már nem kötődött szorosan az éhséghez, elkezdtünk "szórakozásból" eszegetni. Természetesen ez a passzió megkövetelt bizonyos anyagi hátteret, nem adatott meg bárkinek.  Nagy vonalakban ez a helyzet több évszázad múltán is, a változás annyi, hogy a helyzetet élvezők köre bővült. És egyre többen vannak, akik a nagy élvezkedés közepette az egészségükről is megfeledkeznek, aztán amikor a jóléti betegségek ( diabétesz, szív-és keringési zavarok, magas vérnyomás) legyűrik őket, akkor jönnek az ügyeletes divatdiéták, amik sikert ígérnek.

      Vannak azok, amelyek valamilyen betegségre alapozódnak, ilyen a glutén-és laktózmentes étkezés. Ez a betegeknek tünetmentességet eredményez, az egészséges emberek is fogynak, mert a leggyakoribb szénhidrátalapú élelmiszereket ( tésztafélék) csökkentik az étrendjükben, kisebb a kalóriabevitel. Egyúttal viszont veszítenek sok-sok hasznos anyagot,( fehérjék, vitaminok ) ami a gabonafélékben és a tejben van.

      Hasonló a helyzet a paleo és a keto divatétrend követőinél. Náluk szinte zéró a szénhidrátbevitel. A gond ezzel csak az, hogy sejtjeink elsődleges energiaforrása a glükóz, akár tetszik, akár nem, márpedig ezt a szénhidrátok bontásából nyeri a testünk. Ha nincs ilyen forrás éhezés, cukorbetegség esetén, akkor a szervezet kénytelen maga előállítani valami pótlékot, ezek a fehérjék és zsírok bontásából származó ketontestek. Igen, működhet így a testünk, de az állapot nem fiziológiás, a hatásfok sokkal rosszabb, és tartós fennállásakor fellép az úgynevezett ketoacidózis, ami már komoly laboreltérésekkel jár, életet veszélyeztető problémakör. Ráadásul, ahogy a neve is mutatja, acidózis, holott minden wellnessz-guru lúgosításra buzdít, mert az az " egészséges." Ember legyen a talpán, aki itt igazságot tud tenni!

      A húsevés teljes elutasítása szintén kérdéseket vet fel, mert vannak aminosavak, nyomelemek, amik kifejezetten állati eredetű formájukban szívódnak fel hatékonyan, lehet persze szedni sokezerért étrend-kiegészítőket, de minek, ha megvan az adekvát forrás? Sose feledjük: az egészség érték, és emiatt bizony jó üzlet is!

     Az étkezés témakörében két nagyon fontos dolog van:

  -  Nincs tiltott étel, csak tiltott mennyiség. Állapítsuk meg a szükségletünkhöz mérten az ételadagjainkat, ne együnk szórakozásból!

  -  Ne erőltessünk semmit, azt együk, ami ízlik, jólesik. Lehetőleg ne kapkodjunk az evéssel, adjunk időt  a testünknek, hogy jelezhesse: megtelt.

    Ha mindezek elolvasása után néhány dolog átértékelődik az olvasóban, már nem volt hiába ez a pár perc.

                             

       

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr2115472272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása