Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Etika. "Mi az? Egy tablet?"

2020. január 30. - Erőnyerő

     Az utóbbi időben felgyülemlett hervasztó tapasztalataim indítottak ennek a posztnak a megírására. Nem leszek olyan szórakoztató, mint  a Wellhello, akiktől kölcsönöztem a cím egy részét, de a népszerű slágerükben felsejlő nem igazán pozitív viszonyulás az ihlető jelenséghez közös bennünk.

     Egyre gyakoribbak azok a " kiugrott" orvosok és gyógyszerészek, akik habzó szájjal ócsárolják, összeesküvéssel vádolják korábbi kollégáikat azért, hogy aztán az általuk propagált termékeket tolják előtérbe megoldási javaslatként a betegek problémáira.

     De hát mi esküt tettünk, amikor diplomát kaptunk, amiért nagyon megdolgoztunk, és amire - elvileg - hivatástudattal készültünk éveken  át!  Vagy nagyon naív lennék?

     Annak idején, 30 évvel ezelőtt, a legelső egyetemi előadásunkon Szemere professzor úr azt mondta, jól gondoljuk meg, mire vállalkozunk, mert az egészségügy szolgálat. Nem lesz ünnep, éjszaka, a betegség nem válogat. Aki akar, most még nyugodtan kisétálhat az ajtón. Később Regdon professzor úr szinte könyörgött, ne engedjük, hogy boltot csináljanak a patikából. Hááát....  Falkay professzor úr, az Evidence Based Medicina (= Bizonyítékon Alapuló Orvoslás ) harcos híve pedig erre a kijelentésre ragadtatta magát: " Aki hajnali harmattal meg szűzlány könnyével akar gyógyítani, attól el kell venni a diplomáját." Mintha megérezték volna a jövőt.

       Természetesen megvan a helye az alternatív medicinának is, de könyörgöm, hol volt a csudálatos ajurvédikus gyógyítás, amikor Indiában tífusztól, kolerától, tüdővésztől, himlőtől, leprától hullottak az emberek? Érdekes, hogy ezeket a járványokat a gonosz orvosok állították meg áldozatos munkával megalkotott gyógyszerekkel és oltásokkal. Más példa is akadna még, hisz vajon hány bél- vagy emlődaganatot gyógyítottak már meg céklával, zellerrel, kurkumával, sárgabarack- maggal? ( Az internetes esetismertetéseket kivéve, természetesen. )  Vagy akkor most miért van Kínában  karantén és pánik? Hiszen csak ki kéne osztani mindenkinek némi pecsétviaszgombát,( ganoderma ) mivel az császári gyógynövény, egyenesen csodaszer !

       Arra esküdtünk, hogy enyhíteni igyekszünk a szenvedést, de csak addig jutottunk kritikusaink szerint, hogy alávaló módon mindössze a tüneteket csökkentjük, ahelyett, hogy az egész embert kezeljük. Bocs, de erős fájdalom, magas láz, magas vérnyomás, szívritmuszavar esetén azért gyorsan tenni kell valamit, mert nincs idő kinyomozni, honnan ered a baj. Vagy a súlyosan szorongó embernek nem tudjuk kicserélni a párját, családját, munkahelyét, az egész életét, de gyógyszerrel is segítjük, hogy képessé váljon megtenni a szükséges lépéseket.

       Talán mindezekre megoldás lenne esetleg emelt dózisú  C- és D-vitamin, vagy a paleolit étrend, netalán a kannabisz-cseppek, természetesen horribilis áron?  A " guruk" szerint igen, de ezt senki sem gondolhatja komolyan !

          Helyén kell kezelni az alternatív gyógyászatot, felelősséggel kell alkalmazni a gyógyszereket, mindig szem előtt tartva eskünket. Vigyáznunk kell, hogy a szolgálat ne alacsonyodjon szolgáltatássá, a gyógyítás üzletté. A felelősség a miénk, iránymutató oktatóink már nem állnak mellettünk, bár az ő emlékük is kötelez, ha a saját lelkiismeret már nem elég...

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr4815446676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása