Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Probiotikumokról őszintén

2019. október 29. - Erőnyerő

Bizony, ez egy valóban felkapott téma lett,és biztos üzlet. Hetente új termékek jelennek meg,emiatt a TV főműsoridejében minden reklámblokkban felbukkan 1x a bélflóra, és kb. minden 3. blokkban a hüvelyflóra. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy tisztán is látunk a témában.

Mindjárt az elején egy kis élettani áttekintés: Szervezetünknek- akár tetszik, akár nem- létfontosságú alkotói a velünk szimbiózisban, azaz hasznos életközösségben létező mikrobák, elsősorban baktériumok. A legtöbben a bélrendszerünkben élnek, az immunrendszerünk alapvető tagjai, és amióta tudományos bizonyítást nyert, hogy életműködéseink befolyásolásának alapvető tengelye a pszicho-neuro-immun rendszer, tehát röviden az, hogy a megfelelő immunműködés a pszichés tevékenységre is hatással van, ( persze a másik irányban is igaz a megállapítás) , azóta bélflóra-forradalom van. Na jó, némileg még képbe kerül a hüvelyflóra is, az ugyebár más megfontolásból, de annak is állni kell a sarat, ott is elkel némi külső segítség.

Azt azonban szinte csak szakcikkekben láthatjuk, hogy a bőr és a száj egyedi mikroflórája ugyanígy fontos lenne, de ezeket a kis "társainkat" pillanatnyilag szorgosan pusztítjuk fertőtlenítő szappanokkal illetve szájvizekkel,pedig ha hagyjuk és ápoljuk őket, akkor igenis hatékonyan tudnak védeni a külső betolakodó kórokozóktól, ugyanis pont ez a dolguk. A  Természet nagyon profin megszervezte ezt a dolgot, és fogok rá szánni külön posztot, ígérem!

Tehát térjünk vissza a bélbacikra! Nagyon fontos, hogy megfelelő számban és összetételben legyenek. Ez olyannyira fontos, hogy akiknél baktériumkészítmények bevitele nem segít, azok számára létezik transzplantációs bélflórabevitel, azaz műtéti úton, steril körülmények között vastagbéltartalom kerül átültetésre.  A flóránk összetétele egyébként egyedi, az együtt élő közösségekben hasonló. Szóval akárhány ezerbe is kerül a legújabb "cucc", az sem garantáltan olyan, mint a miénk. És két nagyon fontos dolog van:

1. Akkor tudnak jól megtelepedni, ha van tápanyaguk is, így hasznos olyan készítménybe invesztálni, amely prebiotikumot is tartalmaz.

2. Antibiotikum kúra alatt jelenleg hazánkban egyetlen készítményt ajánlott alkalmazni, mert csak az antibiotikum-tűrő. Irtó ciki azt hallani vagy olvasni még szakmabeliektől is, hogy 2-3 órával az antibiotikum után vegye be a beteg a probiotikumját, úgy jó lesz. Hogy a fenébe' lehetne jó, amikor az antibiotikumaink 12-24 órán át tartják a terápiás ( tehát baciölő) vérszintet,( így lehetséges a napi 1x vagy 2x bevétel) sőt, olyan is van, amit 3 napig kell adagolni, de 5 napig van  terápiás hatása.

Egyébként pedig nem kell mindenáron szedni ezeket. Itt is úgy van, hogy a szervezet jelzéseit kell figyelnünk. A legtöbb embernek nem okoz gondot az antibiotikumok szedése, és a saját flóránk is szépen él és szaporodik magától is. A hasmenések esetében, ha az ok nem gyomorrontás, mérlegelni lehet a szedésüket egy kúra erejéig. Egyre több szakember próbálja azonban felhívni a figyelmet a helyes arányokra, csak hát ők nem tudnak megjelenni a menő sorozatok reklámszünetében testhezálló overálban, vagy hasonló.

Szóval, a bélflóra-készítmények túladagolása ugyanúgy dysbiózist ( = a baktérium-összetétel egyensúlyának felborulása) eredményez, azaz hibát okoz.

Gondoljunk erre is, ha legközelebb elénk libben egy cuki baci a kedvenc filmünk szünetében. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr215270894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása