Csúcsforma a mindennapokban

Csúcsforma a mindennapokban

Védelmező táplálékunk

2020. május 27. - Erőnyerő

            Kicsit enyhült a COVID-19  szorítása, de a borúlátó szakértők már látni vélik a közeledő második hullámot. Szóval, résen kell lennünk továbbra is. De amiről most írni fogok, minden egyéb fertőzéses időszakban megállja a helyét.

            Azt a legtöbben tudjuk, hogy az immunrendszer működésében , tehát szervezetünk védelmében kulcsszereppel bírnak az immunglobulinok, melyek a vérplazmában lévő fehérjefrakció tagjai. Fantasztikus dolgokat tudnak, van, amelyik specifikusan egy, korábban megismert kórokozóra "ugrik", van, amelyik minden külső betolakodót megtámad. Az ő működésük kisiklása az allergia és az autoimmun megbetegedés is. Az előbbi esetben ételek alkotói, vagy pollenek is kiváltják a közbelépésüket, holott erre valójában semmi szükség, míg az utóbbiban már a szervezet saját sejtjeire is rátámadnak a hiperaktív védelmezők.

            De maradjunk most az alapállapotnál: immunglobulinjaink tökéletes állapotban vannak, csak valódi vészhelyzetben aktiválódnak. A járványhelyzet alatt iszonyatos mennyiségű étrendkiegészítő fogyott ( tapasztalat + kamarai statisztikák ), mindnek "immunerősítő" , " immunsejteket aktiváló" hatást tulajdonítanak a leírások. Csak az nem tudatosult  eddig az emberekben, hogy csak azt lehet aktiválni, ami van. Az immunglobulinok ugyanis a vérfehérjék közé tartoznak, szervezetünk termeli őket, következésképp kell hozzájuk alapanyag, amit a tudatos táplálkozásunkkal kell szolgáltatnunk. Szükség van fehérjére, nagyobb mennyiségben. Nincs megszabva, hogy állati vagy növényi eredetű legyen, de azt szem előtt kell tartani, hogy  míg az állati fehérjék 80-100 %-ban szívódnak fel, a növényieknél ez az arány 50-70 %. Van, aki csak a természetes bevitelre esküszik, ilyen például Fekete László, akinek erejét messze földön ismerik és tisztelik, hozzám hasonlóan. De azt el kell ismerni, hogy ez azért negatívumokkal is jár, hiszen azért az ő általa elfogyasztott ételmennyiség bizony térfogatban is jelentős, nem mindenki tud 2 sült csirkét megenni egy étkezésre, ráadásul azért a vonalainkra is rányomná a bélyegét ez a fajta táplálkozás. De nincs probléma, hiszen léteznek már minden igényt kielégítő fehérjekoncentrátumok. Igen, a "gyúrós porok"-ról van szó, amik helyesen alkalmazva nagy-nagy segítséget jelentenek. Természetesen a hétköznapi életben, edzés nélkül módosul a fogyasztandó mennyiség is, de a hatás fantasztikus!

            Az érdekes az egészben az, hogy ezeknek a jól felszívódó, könnyen emészthető, ízletes kiegészítőknek helyet kellene kapniuk az idősek élelmezésében, hiszen ők már mennyiségre is jóval kevesebbet fogyasztanak, itt már kiemelt figyelmet kell fordítani a minőségre. Bevallom, én mindkét idős szülőmet " kokszolom" kicsit. Akkor kényszerültem rá először, amikor műtét utáni, illetve sztrókot követő lábadozás nyúlt hosszúra, kilátástalannak tűnt a helyzet, az étvágytalanság miatt gyors volt a leromlás. Természetesen gyógyszerészként a gyógyászati tápszerekkel próbálkoztam először, de nekem is el kellett ismernem, hogy azokból csak behűtve lehet pár kortyot meginni, annyira szörnyű az ízük. Nálunk az öcsém szokott "vasazni", tőle tudtam, hogy vannak ilyesmik, aztán utánanéztem kicsit a dolgoknak, és leesett az állam: sokféle összetétel, szénhidráttal vagy anélkül, csodás ízekben, jó állaggal, állati vagy növényi eredettel létezik sok-sok ilyen készítmény, több gyártótól is. Azóta  nagymaminak  egy adag por a kávéjába, nagypapának 1 db zéró szelet / mert cukorbeteg a szentem  :) /  naponta, és mindketten kivirultak, életerősek, vidámak, és legfőképp egészségesek ! Ha rajtam múlna, minden idősotthonban és kórházban napi rutinná tenném a fehérjekoncentrátumok felelősségteljes alkalmazását. 

           Nekünk nem kell megvárni az élemedett kort, tudatos táplálkozással javíthatjuk életminőségünket, és egyúttal védekezhetünk a fertőzések ellen. Mindenkinek sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eronyero.blog.hu/api/trackback/id/tr3715719884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása